Vizionand o serie de blog-uri (de pe afara), care promoveaza expunerea de jurnale ale naturii, m-am decis sa imi documentez iesirile de teren pe aceasta cale.
Pentru prima postare, am selectat cateva aspecte naturale din Gradina Botanica Cluj si din imprejurimile ei. Aceasta va fi de altfel consacrata ca rubrica permanenta (in meniurile din bara laterala), in care veti putea vedea ce flori din flora spontana sunt inflorite in momentul de fata in Gradina Botanica din Cluj.
Voi incepe cu Primula acaulis, care se gaseste din abundenta in gradina in aceasta perioada:
O alta specie des intalnita primavara in gradina este Corydalis solida (brebenelul), care acopera si el arii intregi, cum se vede in a doua imagine.
In o zona de pajiste mai umeda am gasit Crocus vernus (brandusa de primavara) si Leucojum verum (luscute sau ghiocei bogati - da, sunt in aceeasi familie cu ghiocelul, Galanthus nivalis).
In unul din copacii din zona podului mare am zarit si o ciocanitoare (Picus viridis), pe care am intalnit-o si mai sus, spre serele mari pe un stalp de iluminat, in care ciocanea, facand un zgomot asemanator cu cel de mitraliera.
Palmierii din serele mari, si intrarea in serele mari:
Anemone nemorosa (floarea pastilor, alba), Anemone ranunculoides (pastita, galbena), si Isopyrum thalictroides (gainusi):
O specie comuna, Ranunculus ficaria (syn. Ficaria verna - Untisor sau Salatica) iar in zone impadurite, Hepatica nobilis (trei rai) si Stellaria media (rocoina). Inca mai caut cealalta specie de Hepatica, H. transsilvanica (crucea voinicului), aceasta fiind o specie endemica in Carpatii de E si S (in traducere, se gaseste doar in Romania - referinta Flora Europaea).
O poza si cu des raspandita Bellis perennis, nu de alta, dar era in floare si face parte din flora spontana:
In afara Gradinii Botanice, dar foarte aproape, in curtea ICB am mai gasit Viola reichenbachiana (syn. Viola sylvestris), precum si frunze de Chelidonium majus (rostopasca, folosita in medicina traditionala impotriva negilor) si Galium sp.
Am mai vazut şi mierla (Turdus merula) ...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu