luni, 31 martie 2008

Martie pe Valea Ierii

Buna regasire.
Primavara s-a mutat cu bagaje cu tot in Romania, asa ca m-am decis sa verific si ce plante au mai aparut in zona pe care o studiez pentru lucrarea de doctorat...
Prin urmare, vineri, 28 martie 2008 este prima zi din acest an in care am facut cei cca. 60 de km ce despart Clujul de Valea Ierii - o excursie ce va fi facuta destul de des in acest an.
Nu am ajuns chiar pana la zona de studiu multumita unui camion cu lemne ce bloca drumul, dar am ajuns destul de aproape ca sa imi dau seama ca desi la Cluj au inflorit destul de multe specii, in zona sub-montana e inca frig, si pe Valea Ierii mai ales, fiind o vale cu expozitie nordica in mare.
Locatia aproximativa a pozelor din aceasta calatorie: Lat. 46036'21"N, Lon. 23017'07"E
Iata si cele cateva specii pe care le-am gasit totusi in aceasta calatorie:Luzula sylvatica, cu frunzele ei caracteristice:
Una din primele specii surprinse in floare, Daphne mezereum:

O specie interesanta, de care nu sunt sigur dar foarte posibil sa fie un Verbasacum (am gasit doar aceste frunze bazale in rozeta pe chiar pe marginea Iarei):

Mai sus, pe unul din versanti, in o zona defrisata am gasit Calluna vulgaris sau iarba neagra, floarea nationala a Norvegiei (!) si specie folosita in prepararea berii inainte de descoperirea hameiului (sursa Wikipedia). In poza apare inconfundabila, chiar daca fara a fi inflorita, justificand prin aspectul sau si cealalta utilizare a sa mentionata pe wikipedia, aceea de materie prima pentru maturi:

Tot in acea zona, des intalnit a fost si afinul (Vaccinium myrtillus), dar am gasit si cateva fire de merisor (Vaccinium vitis-idaea):

O alta specie interesanta, si mai greu de determinat, un Petasites tanar alaturi de care, in coltul de jos dreapta puteti vedea pe comuna Tussilago farfara:

Aproape de acest Petasites, Lycopodium annontinum. Am gasit si Lycopodium clavatum, dar din nefericire, se pare ca nu am facut poze.

O specie relativ usor de recunoscut si fara floare, Euphorbia amygdaloides:

O alta specie pe care o vad pentru prima data in floare, doar pentru ca sa aflu ca i s-a si schimbat intre timp denumirea stiintifica: Dentaria glandulosa ce a devenit Cardamine glanduligera, conform Flora Europaea. Specie cu areal relativ restrans - central si est european.

Din regnul animal, rog pe cei ce stiu mai multe sa se pronunte la comentarii:
Rana sp. - se pare ca am nimerit perioada de depunere a pontei, am surprins "mareea" de broaste in ritualul imperechierii, cu tot cu corul de oracaieli de rigoare.

Lacerta sp. - desi relativ frig afara, soparlele erau destul de sprintene; am vazut mai multe, dar aceasta e singura poza pe care am reusit sa o fac.

Am zarit si ceva tritoni, dar din nou, fara poze din nefericire.
Din regnul mineral, au fost mai multe roci, si mai am si poze, dar din nefericire nu mai tin minte explicatiile lui Gelu. Una am retinut-o insa, cea referitoare la numuliti, din care am si pastrat vreo doi:

Cateva poze de ansamblu ale zonei vizitate:

(poza cu copyright Gelu)


In incheiere, o poza cu gasca din aceasta excursie. Le multumesc pentru parerile stiintifice si buna dispozitie. De la stanga la dreapta, Gelu geologul, Bogdan si prietena sa Ioana.

Niciun comentariu: